مادر و کودکتربیت نوزاد و کودک

تعریف کودک و نوزاد از دیدگاه های مختلف

شاید تا به حال به این سوال دقت نکردید که به چه سنی نوزاد و از چه سنی به بعد کودک گفته می شود.

در این مطلب با این موارد آشنا می شوید

 

در این مقاله به تعریف کودک و نوزاد از نگاه های مختلف می پردازیم 

 

کودک و نوزاد

نوزادی و کودکی یکی از برهه های حساس و مهم زندگی هر انسانی می باشد. شاید تا به حال به این سوال دقت نکردید که به چه سنی نوزاد و از چه سنی به بعد کودک گفته می شود. این سوال ممکنه برای شما سوال بدیهی به نظر برسه ولی جالبه بدونید که تعاریف مختلفی در علوم مختلف از نوزاد و کودک وجود دارند. ممکنه براتون سوال باشه که دانستن تعریف نوزادی و کودکی چه لزومی دارد؟ در جواب باید بگم که دانستن تعریف نوزادی و کودکی علاوه بر جنبه تربیتی و روانشناختی جنبه حقوقی دارد که احکامی بر آن بار می شود. ما در این  مطلب به بررسی تعاریف مختلف در این زمینه می پردازیم.

 

 از منظر حقوقی

در اکثر کشور ها تعریف دقیقی از کودک بیان نشده است و به تعیین سن کودک بسنده کردند. در نظام های حقوقی جهان با توجه به سن مشخص شده برای کودک حقوق و مزایایی برای فرد ایجاد و یا سلب می شود. برای مثال در بسیاری از کشورها رای گیری و یا ثبت ازدواج از سن 18 سالگی قانونی می شود. در سال 1989 پیمان نامه حقوق کودکان در سازمان ملل به تصویب رسید و ایران نیز به این پیمان نامه ملحق وآن را تصویب کرد. در این پیمان نامه تعریفی از کودک داده شده که بر اساس آن تا زمانی که فرد به سن 18 سالگی نرسیده است کودک شمرده می شود. ازنظر فقهی پسران در 15 سالگی و دختران در 9 سالگی به بلوغ میرسند. بر اساس این تعریف حقوقی مثل ازدواج،حق رای، وراثت، قاضی شدن و … برای فرد ثابت می شود

 

 از منظر روانشناسی

متفاوت ترین تعریف از کودک در روانشناسی می باشد. از نظر روانشناسان دوران کودکی فاکتور های خاصی دارد و تا زمانی که شخص  این فاکتور ها را دارد کودک محسوب می شود. از نظر روانشناسی کودک تازمانی که هوش هیجانی جهت یادگیری مهارت های زندگی را پیدا نکند از دوران کودکی خارج نمی شود. برای مثال مهارت ابراز احساسات و تعامل با دیگران یکی از مهارت های مهم جهت خروج از زمان کودکی می باشد. با توجه به محل زندگی و امکانات هر شخص، سن خروج از کودکی متفاوت می باشد.ممکن است در یک کشور پیشرفته و با امکانات رفاهی بالا شخص در 10 سالگی از کودکی خارج بشود. همچنین در صورتی که شخص امکانات کافی ندارد و یا در منطقه کم برخوردار و فاقد سیستم آموزشی رشد کند ممکن است سن خروج از کودکی و یادگیری مهارت های هوش هیجانی تا سن 30 سالگی نیز طول بکشد. برای مثال شخص تا 30 سالگی مهارت های لازم برای زندگی در اجتماع را آموزش نمی بیند. از نظر روانشناسان چنین شخصی به دلیل رشد نکردن هوش هیجانی هنوز کودک شمرده می شود .

 

کلام آخر 

با توجه به تعاریف بالا، تعریف واحدی از کودک و نوزاد وجود ندارد و هر تخصص بر اساس ملاک های خود تعریفی از کودک و نوزاد مطرح می کند. از نظر حقوقی در اکثر نظام های حقوقی جهان 18 سال سن قانونی و خروج از کودکی شمرده می شود. هر فرد با رسیدن به این سن به حقوقی می رسد که در کشورهای مختلف متفاوت می باشد. دانستن این تعاریف علاوه بر افزایش اطلاعات حقوقی اطلاعات تربیتی شخص را افزایش می دهد.

امتیاز کاربر: اولین نفر باشید !

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا