پوست و موسلامت جسم

آبله میمون چیست و چه علائمی دارد؟ تاثیر واکسن آبله بر آبله میمون

آبله میمون که یک بیماری مشترک بین انسان و حیوان بود، ابتدا در کنگو مشاهده و سپس در سایر مناطق منتشر شد. در این مطلب با بررسی بیماری ویروسی آبله میمون، علائم، علل و راه های درمان آن را نیز معرفی می کنیم.

 

آبله میمون در ماه های گذشته به یکی از مسائل اصلی کشورهای جهان و سازمان بهداشت جهانی تبدیل شده است. در ماه های گذشته و همزمان با مهار تقریبی کرونا در سراسر جهان، جهان با شیوع مجدد ویروس آبله میمون شوکه شد. آبله میمون که یک بیماری مشترک بین انسان و حیوان است، ابتدا در کنگو مشاهده و سپس در سایر مناطق جهان منتشر شد. در این مطلب با بررسی بیماری ویروسی آبله میمون، علائم، شیوع و راه های درمان آن را نیز معرفی می کنیم.

 

آبله میمون چیست؟

آبله میمون یک بیماری نادر ویروسی است که از نوع زئونوز بوده و بین انسان و حیوانات مشترک می باشد. بیماری آبله میمون از ویروس آبله میمون و از گونه ارتوپاکس ویروس و خانواده پاکس ویریده، نشات گرفته است.

 

پیدایش آبله میمون

بیماری آبله میمون برای اولین بار در سال 1958 و در مرکز نگهداری میمون ها مشاهده شد. این بیماری که شبیه بیماری آبله بود، در بین مرکز نگهداری و آزمایشگاه میمون ها 2 بار شیوع پیدا کرد. پزشکان به همین دلیل این بیماری را به آبله میمون نامگذاری کرده اند. پس از شیوع این بیماری در بین میمون ها، اولین انتقال آن به انسان در سال 1970 و در کنگو ثبت شد.

 

شیوع آبله میمون چگونه است؟

پس از سال 1970 که اولین مورد انسانی ابتلا به آبله میمون مشاهده شد، این بیماری در کشور های آفریقای مرکزی و غربی شامل: کامرون، ساحل عاج، آفریقا، گابن، لیبریا، نیجریه و سیرالئون نیز در زمان های متفاوت مشاهده شد. بر اساس اطلاعات سازمان بهداشت جهانی، انتشار این ویروس در کشورهای غیر آفریقایی مثل: انگلیس، اسرائیل، سنگاپور و آمریکا به دلیل مسافرت به کشور های آلوده و یا واردات گوشت از این کشورها بوده است. تا الان سازمان بهداشت جهانی شیوع آبله میمون را در 11 کشور تایید کرده است.

 

حیوانات حامل ویروس آبله میمون

منبع ویروس آبله میمون ناشناخته است، منتها پزشکان احتمال می دهند که حیواناتی مثل موش، سنجاب و میمون حامل ویروس آبله میمون باشند.

 

حیوانات حامل ویروس آبله میمون
حیوانات حامل ویروس آبله میمون

 

انتقال آبله میمون چگونه است؟

راه های انتقال آبله میمون با ویروس کرونا بعضا متفاوت است. سازمان بهداشت جهانی به مردم سراسر جهان توصیه کرده که از شنیدن شایعات و دامن زدن به آنها خود داری کرده و اطلاعات موثق را از منابع معتبر محلی دریافت کنند. سازمان بهداشت جهانی، راه های زیر را برای انتقال بیماری آبله میمون معرفی کرده است.

  • تماس با خون، پوست، مایعات بدن، لکه ها و تاول حیوان آلوده
  • خوردن گوشت حیوان آلوده به صورت نیمه پز
  • تماس فیزیکی و جنسی با فرد آلوده
  • تماس و استفاده از حوله، لباس، ملحفه و ظروف غذای بیمار مبتلا به آبله میمون
  • در معرض سرفه و عطسه فرد مبتلا قرار گرفتن.

 

علائم ابتلا به ویروس آبله میمون

علائم آبله میمون بعد از 7 – 14 روز و یا 5 – 21 روز  بعد از ابتلای فرد با تب، سردرد و درد های عضلانی شروع می شود. شایع ترین علائم ابتلا به ویروس آبله میمون عبارت اند از:

  • تب
  • سردرد
  • درد های عضلانی
  • کمر درد
  • تورم گره های لنفاوی
  • لرز
  • خستگی

 

علائم ابتلا به ویروس آبله میمون
علائم ابتلا به ویروس آبله میمون

 

بثورات پوستی و جوش چه موقع در بیمار مبتلا به آبله میمون شروع می شود؟

معمولا 1 – 3 روز بعد از تب، بیمار  از ناحیه صورت دچار بثورات پوستی شده و سپس سراسر بدن را درگیر خواهد کرد. این بیماری که معمولا 2 – 4 هفته طول می کشد، با ایجاد ضایعاتی به نام های ماکول، پاپول، وزیکول، پوسچول و دلمه در سراسر بدن بیمار ظاهر خواهد شد.

 

فرق آبله میمون با آبله مرغان

مهم ترین وجه افتراق آبله میمون با آبله مرغان، درگیری غدد لنفاوی می باشد. در آبله میمون بر خلاف آبله مرغان، غدد لنفاوی بیمار درگیر شده و آن را تحت تاثیر قرار می دهد.

 

آیا آبله میمون کشنده است؟

بر اساس اطلاعات و آمار سازمان بهداشت جهانی، میزان مرگ و میر آبله میمون در آفریقا، 1 نفر به ازای 10 بیمار می باشد.

 

تشخیص آبله میمون

بر اساس اطلاعات سازمان بهداشت جهانی، دقیق ترین و قطعی ترین روش تشخیص آبله میمون، تهیه نمونه از تاول پوستی یا دلمه های کراسته شده و ارسال آنها جهت انجام تست PCR در آزمایشگاه می باشد.

 

تشخیص آبله میمون
تشخیص آبله میمون

 

درمان بیماری آبله میمون

تا الان درمان قطعی برای آبله میمون معرفی نشده است. با این حال آبله میمون یک بیماری است که با گذشت زمان به خودی خود بهبود می یابد. دارو هایی که در متوقف کردن رشد و شیوع آبله میمون موثر هستند عبارت اند از:

  • واکسن واکسینیا
  • گلوبولین ایمنی واکسینیا
  • دارو های ضد ویروسی برای حیوانات

 

روش های پیشگیری از ابتلا به آبله میمون

برای پیشگیری از ابتلا به بیماری آبله میمون رعایت نکات زیر ضروری می باشد.

  • عدم تماس با حیوانات یا لاشه های بیمار و مشکوک
  • قرنطینه افراد دارای علائم و مشکوک
  • شستشویی دست ها با آب و صابون هنگام تماس با فرد آلوده و ضدعفونی کردن محل با اتانول
  • استفاده از لوازم محافظتی هنگام مراقبت از بیمار

 

روش های پیشگیری از ابتلا به آبله میمون
روش های پیشگیری از ابتلا به آبله میمون

 

آیا واکسن آبله، از ابتلا به آبله میمون پیشگری می کند؟

بر اساس اطلاعات سازمان بهداشت جهانی، تزریق واکسن آبله می تواند تا 85% شخص را در برابر بیماری آبله میمون مقاوم کند. در مواردی که افراد مبتلا به آبله میمون واکسن آبله تزریق کرده اند، علائم خفیف تر می باشد.

 

عکس آبله میمون

افراد مبتلا به آبله میمون درگیر جوش های بزرگ در سراسر بدن می شوند. در تصویر زیر می توانید یک بیمار مبتلا به آبله میمون را مشاهده کنید.

 

عکس آبله میمون
عکس آبله میمون

 

کلام آخر

بیماری آبله میمون یک بیماری ویروسی در زمینه پوست و مو می باشد. این بیماری که ابتدا در مرکز میمون های آزمایشگاهی در سال 1958 دیده شد، در سال 1970 به انسان منتقل شد. پس از این تاریخ این بیماری دوره نهفتگی داشته و در ماه های اخیر دوباره جهان را درگیر خود کرده است. تا الان 11 کشور جهان ابتلای قطعی بعضی از شهروندانشان به آبله میمون را تایید کرده اند.

امتیاز کاربر: اولین نفر باشید !

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا