سلامت جسمپوست و مو

بیماری سرخک چیست، چه علائم و عوارضی دارد و چگونه درمان می‌شود؟

سرخک یک بیماری عفونی و تنفسی است که قدرت سرایت و انتقال بسیار بالایی دارد. این بیماری که معمولا در کودکان ظاهر می شود می تواند بسیار کشنده و خطرناک باشد.

 

پوست انسان یک عضو بسیار حساس و آسیب پذیر می باشد که نیاز به مراقبت زیاد دارد. خشکی، التهاب، سرخک، آبله و… از جمله بیماری های پوستی می باشد که پوست را تهدید می کند. با توجه به حساسیت بالای این عضو آشنایی با بیماری ها، راه های پیشگیری و درمان آن می توان از پوست دربرابر این بیماری ها محافظت کرد. در این مطلب قصد داریم ضمن بررسی سرخک به عنوان یکی از بیماری های پوستی علائم، علل، راه های تشخیص و درمان آن را معرفی کنیم.

 

بیماری سرخک چیست

سرخک یک بیماری عفونی و تنفسی است که قدرت سرایت و انتقال بسیار بالایی دارد. این بیماری که معمولا در کودکان ظاهر می شود می تواند بسیار کشنده و خطرناک باشد. با اینکه این بیماری امروزه تا حدودی قابل کنترل و پیشگیری است، اما در عین حال در جهان سالانه حدود 100000 هزار مرگ بر اثر سرخک ثبت می شود که بیشتر آنها کودکان زیر 5 سال می باشد.

 

علائم و نشانه های مهم بیماری سرخک

علائم سرخک معمولا بین 10 الی 14 روز پس از قرار گرفتن در معرض ویروس ظاهر می شوند. این علائم عبارت اند از:

  • تب
  • سرفه خشک
  • آبریزش بینی
  • گلودرد
  • التهاب ملتحمه
  • سرخی پوست و ایجاد جوش های سفید رو آن
  • ایجاد لکه های بزرگ و برجسته روی پوست

 

برای درمان بیماری سرخک چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنیم

سرخک ابتدا با علائم خفیف، مثل تب خفیف شروع می شود. با مرور زمان این علائم شدید تر شده و بدن را به طور کامل درگیر می کند. خانواده ها توجه داشته باشند که با مشاهده اولین علامت سرخک، به پزشک متخصص مراجعه کنند.

 

دلایل ابتلا به بیماری سرخک

سرخک یک بیماری بسیار مسری است که توسط ویروس های موجود در بینی یا گلوی بیمار است ایجاد می شود.بیمار در صورت عطسه یا سرفه ذرات ویروس را در هوا آزاد کرده و افراد در معرض را به سرعت مبتلا می کند. همچنین این ویروس ماندگاری بالایی بر روی سطوح دارد و به محض تماس دست آلوده با صورت، منتقل می شود. سرایت این بیماری به حدی است که 90% افراد در معرض بیماری را درگیر می کند.

 

چه افرادی بیشتر در معرض سرخک هستند

  • سرخک افرادی را که در مقابل این بیماری واکسینه نشده اند را بیشتر تهدید می کند.

  • کمبود ویتامین A در بدن نیز می تواند شانس ابتلا را بالا ببرد.

  • سفر به خارج از کشور نیز می تواند خطر ابتلا در فرد را افزایش دهد.

 

سرخک چه عوارضی برای بیمار دارد

بیماری سرخک می تواند عوارض زیر را در پی داشته باشد.

عفونت گوش : عفونت باکتریایی گوش از عوارض شایع این بیماری می باشد.

برونشیت، لارنژیت یا کروپ : سرخک می تواند منجر به التهاب حنجره و یا التهاب دیواره های داخلی پوشاننده ریه شود.

پنومونی (ذات الریه) : در افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند ذات الریه یکی از عوارض شایع سرخک می باشد.

التهاب مغز : از بین 1000 بیمار مبتلا به سرخک 1 نفر به التهاب مغز مبتلا می شود. این عارضه می تواند در کنار سرخک یا ماه ها بعد از ابتلا به سرخک ایجاد شود.

مشکلات باردرای : ابتلا به سرخک در هنگام بارداری می تواند باعث زایمان زودرس، وزن کم نوزاد و یا مرگ مادر شود.

 

راه های جلوگیری از ابتلا به سرخک را بشناسید

واکسن : بهترین و ایمن ترین راه برای در امان ماندن از این بیماری تزریق 2 دوز واکسن سرخک می باشد. این واکسن در کودکان در دو مرحله که مرحله اول آن بین 12 تا 15 ماهگی و مرحله دوم بین 4 تا 6 سالگی تزریق می شود. همچنین این واکسن در بزرگسالان هم در صورت عدم تزریق در کودکی با تشخیص پزشک تزریق می شود.

قرنطینه : در مواجه با فرد مبتلا قرنطیه کردن بیمار و رعایت فاصله لازم از مهمترین راه های جلوگیری می باشد.

 

راه های تشخیص و درمان بیماری سرخک

پزشک با توجه به علائم ظاهری و لکه های موجود روی پوست و همچنین نمونه برداری از بزاق و ادرار، این بیماری را تشخیص می دهد. درمان مشخصی برای این بیماری وجود ندارد و پزشکان از درمان های مکمل برای کاهش عوارض این بیماری استفاده می کنند. در درمان دارویی، پزشک می تواند داروهای تب بر، انواع آنتی بیوتیک ها و ویتامین A را برای بیمار تجویز کند.

 

کلام آخر

بیماری های پوستی به دلیل بدون محافط بودن پوست در برابر عوامل خارجی یکی از شایع ترین بیماری ها می باشد. سرخک به عنوان یکی از بیماری های پوستی، علائم و عوارض مشخصی دارد که شناخت آنها می تواند در کم کردن عوارض این بیماری بسیار مفید و موثر باشد.

امتیاز کاربر: اولین نفر باشید !

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا