ناباروریمادر و کودک
راه های پیشگیری از ناباروری و نازایی که باید بدانید
ناباروری یکی از مشکلات شایع در بین زوج ها می باشد. بیماری های زمینه ای، چاقی و لاغری مفرط، همچنین وراثت، از عوامل ناباروری در زوج ها به شمار می رود
ناباروری یکی از مشکلات شایع در بین زوج ها می باشد. بیماری های زمینه ای، چاقی و لاغری مفرط، وراثت از عوامل ناباروری در زوج ها به شمار می رود. علاوه بر این موارد، دلایل ناباروری در بین زوجین می تواند عوامل متفاوتی داشته باشد که دانستن آنها می تواند از روبرو شدن با این مشکل جلوگیری کند. در ادامه این مطلب به بررسی راه های پیشگیری از ناباروری و همچنین راه های درمان ناباروری می پردازیم .
راه های پیشگیری از ناباروری و نازایی که باید بدانید
سبک زندگی تاثیر مستقیمی بر سلامت جسم و به تبع آن باروری دارد. خطر ابتلا به ناباروری را به صورت کامل نمی توان از بین برد، اما با اصلاح سبک زندگی و رعایت نکات زیر می توانید احتمال درگیر شدن با ناباروری را به میزان زیادی کاهش دهید.
تناسب اندام : افزایش وزن باعث کاهش کیفیت های اسپرم و ناباروری در مردان می شود. افزایش وزن در بانوان نیز یکی از عوامل ابتلا به سندرم پلی کیستیک و ناباروری می باشد. تناسب اندام و حفظ وزن ایده آل باعث کاهش احتمال ناباروری می شود.
پرهیز از مصرف الکل، سیگار و تنباکو : الکل باعث کاهش کمیت و کیفیت اسپرم می شود.همچنین الکل عامل تولید اسپرم های غیر طبیعی و کاهش اسپرم های تحرک پذیر می شود. علاوه بر این الکل بر عملکرد تولید و آزاد سازی تستوسترون (هورمون جنسی مرد) تاثیر منفی میگذارد. الکل باعث کاهش جذب عناصر حیاتی بدن مثل روی می شود. مصرف الکل در زنان نیز تا ۵/۲ برابر احتمال سقط جنین و ناباروری را افزایش می دهد. دخانیات نیز احتمال باروری در زوجین را کاهش می دهد.
ورزش منظم : داشتن یک برنامه ورزشی (پرفشار و سنگین نباشد) منظم مثل پیاده روی و نرمش می تواند باعث سلامت جسم و افزایش قدرت باروری شود.
مصرف میوه و سبزیجات : میوه و سبزیجات حاوی مقدار زیادی آنتی اکسیدان هستند که برای باروری بسیار ضروری هستند. استفاده مداوم از میوه و سبزیجات و کاهش مصرف فست فود می تواند خطر ناباروری را کاهش دهد.
ترک داروهای مضر : یک سری از داروها باعث ایجاد اختلال در روند باروری می شوند که ترک آنها باعث کاهش خطر ناباروری می شود.
در معرض آلودگی قرار نگرفتن : آلودگی های محیطی و سمی مثل جیوه و رادیواکتیو احتمال نازایی را بسیار بالا می برد که برای کاهش این احتمال فرد باید با وسایل محافظتی مانع از تماس با این مواد شود.
بهترین روش های درمان ناباروری و نازایی
در گذشته ناباروری به عنوان یک درد بی علاج شناخته می شد. اما امروزه با پیشرفت علم و تکنولوژی درمان نازایی امکان پذیر بوده و درصد بالایی از زوج های نابارور امکان بچه دار شدن دارند . ناباروری بر اساس علت و میزان آن درمان های متفاوتی دارد که بنا به تشخیص پزشک تجویز می شوند. در ادامه مطلب بعضی از درمان های ناباروری را بررسی می کنیم.
دارو درمانی : در مواردی ناباروری با تجویز دارو برای زوجین در بازه زمانی خاص درمان می شود.
جراحی : در صورت وجود اختلال آناتومیک در زوجین ممکن است پزشک جراحی را تجویز کند.
روش های کمک باروری : استفاده از روش های کمک باروری مثل ای یو ای (IUI)، ای وی اف (IVF)، میکرواینجکشن (ICSI) رایج ترین روش ها برای درمان ناباروری می باشند.
تلقیح مصنوعی : استفاده از رحم، اسپرم، تخمک و جنین اجاره ای یکی از روش های درمان نازایی می باشد.
کلام آخر
نازایی یک مشکل فراگیر در جامعه می باشد که برای درمان آن ابتدا باید باور های غلط و فرهنگ های نادرست در این مورد را کنار گذاشته و اعتماد به نفس زوجین را حفظ کرد. امروزه با پیشرفت علم وتکنولوژی کمتر خانواده ای در حسرت بچه دار شدن می مانند. با کسب آگاهی لازم از راه های پیشگیری و درمان ناباروری علاوه بر اصلاح سبک زندگی با راه های مختلف درمان نیز آشنا می شوید.