سلامت جسممغز و اعصاب
موضوعات داغ
پرتو درمانی چیست؛ پرتو درمانی در چه مواردی تجویز می شود،عوارض پرتو درمانی
پرتو درمانی به درمان بیماری ها با استفاده از پرتو های پر نفوذ مانند آلفا، بتا و گاما گفته می شود. این درمان با تابش پرتو های یون ساز بر روی سلول های سرطانی و از بین بردن آنها صورت می گیرد.
در این مطلب با این موارد آشنا می شوید
تجمع سلول های غیر طبیعی در بافت های بدن، باعث ایجاد سلول های سرطانی می شوند. سلول های سرطانی درمان های مختلفی دارند که طبق تجویز پزشک انجام می شود. پرتو درمانی یکی از راه های درمان سلول های سرطانی مانند، تومور مغزی می باشد. کسب اطلاعات لازم در مورد این روش درمانی و عوارض آن می تواند به شما در تصمیم گیری کمک کند.
پرتو درمانی چیست ؟
پرتو درمانی به درمان بیماری ها با استفاده از پرتو های پر نفوذ مانند آلفا، بتا و گاما گفته می شود. این درمان با تابش پرتو های یون ساز بر روی سلول های سرطانی و از بین بردن آنها صورت می گیرد.
پرتو درمانی در چه مواردی تجویز می شود ؟
پرتو درمانی بنا به تشخیص پزشک در موارد زیر تجویز می شود.
انواع تومور های مغزی، پستان، دهانه رحم، حنجره، ریه، پانکراس، پروستات، پوست، نخاع، معده، رحم و یا سارکومای بافت و استخوان نرم
درمان لوسمی، لنفوم و بعضی تومور های خوش خیم
پرتو درمانی چه عوارضی دارد ؟
پرتو درمانی با توجه به شدت بیماری و محل آن می تواند همراه عوارض جانبی باشد. این عوارض را می توان به عوارض بلند مدت و کوتاه مدت تقسیم کرد.
عوارض کوتاه مدت
خستگی و بی حالی : بیمار هنگام انجام این درمان و بعد از آن دچار خستگی مفرط می شود. این خستگی از جنس خستگی های روزمره نیست و با استراحت برطرف نمی شود. معمولا تا چند هفته بعد از درمان هم این خستگی احساس شده و برای بر طرف کردن آن باید دستورات پزشک را انجام داد.
مشکلات پوستی : به دلیل تابش اشعه بر روی پوست در پرتو درمانی، پوست دچار سوختگی و قرمزی می شود. این حالت ممکن است چند هفته طول بکشد و در این مدت باید با مشورت پزشک از پوست محافظت کرد.
ریزش مو : در صورت انجام پرتو درمانی بر روی سر، امکان ریزش مو وجود دارد که معمولا بعد از درمان مجدد رشد می کند.
مشکلات گوارشی : پرتو درمانی در ناحیه سر، گردن و سیستم گوارش می تواند باعث بروز کم اشتهایی، اسهال، حالت تهوع و مشکلات گوارشی در بیمار شود.
مشکلات دهانی : بروز مشکلاتی مانند زخم دهان، کمبود بزاق، بزاق غلیظ، مشکل بلع و سفتی فک در پرتو درمانی ممکن است اتفاق بیفتد.
اختلال شنوایی : اختلال شنوایی یکی از عوارض مهم این نوع درمان می باشد.
مسائل جنسی : پرتو درمانی می تواند در قدرت باروری و میل جنسی شما اخلال ایجاد کند.
عوارض بلند مدت پرتو درمانی چیست
این درمان علاوه بر عوارض جانبی کوتاه مدت می تواند عوارض بلند مدت و یا دائم را هم داشته باشد.
در صورت آسیب رساندن پرتوها به بدن ممکن است مشکلات ریوی، قلبی، مثانه، روده و جنسی ایجاد شوند. علاوه بر این، سرطان ثانویه هم ممکن است از عوارض پرتو درمانی باشد.
کلام آخر
بی شک هیچ درمانی بدون عارضه و مشکل نیست. در برخورد با بیماری ها ملاک در درمان داشتن منافع بیشتر نسبت به عوارض است. پرتو درمانی یکی از راه های موثر در درمان سلول های سرطانی می باشد که طبیعتا می تواند همراه با عوارض باشد. با کسب اطلاعات لازم در مورد این روش درمانی و عوارض احتمالی آن تصمیم گیری در مورد انتخاب این روش برای شما آسان تر می شود.