مغز و اعصابسلامت جسم

تومور مغزی چیست؛علائم و علل تومور مغزی راه های درمان تومور مغزی

تومور مغزی به ضایعه تجمع غیر طبیعی سلول ها در مغز و ایجاد توده غیر طبیعی گفته می شود. این ضایعه ممکن است از مغز شروع شود که به آن تومور مغزی اولیه  و ممکن است از سایر اعضا به مغز سرایت کند که به آن تمور مغزی ثانویه می گویند.

 

مغز یکی از پیچیده ترین اعضا در بدن انسان است. نقش مغز در بدن به عنوان رهبر و هدایت کننده سایر اعضای بدن می باشد. مغز انسان برای در امان ماندن از آسیب های خارجی درون جمجه قرار دارد. علاوه بر آسیب های خارجی مانند ضربه خوردن، مغز در معرض آسیب های داخلی می باشد. شناخت و کسب اطلاعات لازم در زمینه مغز و بیماری های آن ضرروی می باشد. در این مطلب تومور مغزی و علائم آن را به عنوان یکی از بیماری های مغزی بررسی می کنیم.

 

تومور مغزی چیست ؟

تومور مغزی به ضایعه تجمع غیر طبیعی سلول ها در مغز و ایجاد توده غیر طبیعی گفته می شود. این ضایعه ممکن است از مغز شروع شود که به آن تومور مغزی اولیه و ممکن است از سایر اعضا به مغز سرایت کند که به آن تمور مغزی ثانویه می گویند.

 

انواع تومور مغزی را بشناسید 

منشا تومور مغزی یا خود مغز است یا از سایر اعضا به مغز سرایت می کند که به نوع اول، تومور مغزی اولیه و نوع دوم، تومور مغزی ثانویه گفته می شود. در ادامه مطلب انواع تومور مغزی اولیه و ثانویه را مورد بررسی قرار می دهیم.

 

انواع تومر مغزی اولیه

منشا تومور مغزی اولیه، مغز می باشد و معمولا در سلول های مغز،غشای اطراف مغز،سلول های عصبی و غدد ایجاد می شود.

گلویوما (Glioma) : یکی از تومور های اولیه مغز می باشد که در نخاع یا مغز ایجاد می شود. منشا این تومور سلول های یاخته گلیال است که 30% کل تومور های سیستم مرکزی عصبی و 80% تومور های بد خیم مغز را تشکیل می دهد.

تومور های هیپوفیز : این تومور که در غده هیپوفیز ایجاد می شود منجر به اختلال در عملکرد غده می شود. این تومور معمولا خوش خیم بوده و با دارو و یا جراحی درمان می شود.

منژیوما : منژیوما در غشاهای احاطه کننده مغز و نخاع ایجاد می شود. این تومور 15% تومور های درون جمجه ای را تشکیل داده و معمولا خوش خیم می باشد.

اكوستیك نوروما :  اكوستیك نوروما یک تومور غیر سرطانی با رشد در ناحیه عصب اصلی گوش داخلی می باشد. این تومور می تواند منجر به ناپایداری شنوایی و ناشنوایی شود.

 

تومور های ثانوی مغز

تومور های ثانویه تومور هایی هستند که منشا آنها سایر اعضای بدن بوده و به مغز سرایت می کنند. سرطان پستان، کولن، کلیه، ریه و پوست شایع ترین تومور های ثانوی مغز می باشند.

 

علائم و نشانه های ابتلا به تومور مغزی چیست ؟ 

سردرد های مزمن را می توان اصلی ترین علامت تومور مغزی دانست. این سردرد ها به صورت مداوم بوده و باعث اخلال خواب می شوند. این سردرد ها با مسکن، کاهش نمی یابد و به صورت مداوم بیمار را درگیر می کند. علاوه بر سر درد، تومور مغزی علائم دیگری دارد که در ادامه آنها را بررسی می کنیم.

حالت تهوع و استفراغ

اختلالات بینایی

از دست دادن حس لامسه

مشکلات حرکتی و عدم تعادل

مشکلات گفتاری

سردرگمی در انجام فعالیت های روزانه

تغییر رفتار و شخصیت

اختلال شنوایی

تشنج

 

مبتلا شدن به تومور مغزی چه دلایلی دارد ؟

سابقه خانوادگی یا وراثت : بین 5 تا 10 درصد احتمال تاثیر وراثت بر ابتلا به تومور مغزی وجود دارد. در عین حال در صورت سابقه ابتلا یکی از اطرافیان، می توانید با پزشک مشورت کنید.

بالا بودن سن : افزایش سن می تواند احتمال ابتلا به تومور مغزی را افزایش دهد.

نژاد : طبق بررسی ها میزان ابتلای سفید پوست تان به تومور مغزی بیشتر است.

در معرض مواد شیمیایی قرار گرفتن : قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی و سرطان زا، احتمال ابتلا به تومور را افزایش می دهد.

در معرض تشعشعات قرار گرفتن : تشعشعات مختلف هسته ای یکی از عوامل ایجاد تومور های بدخیم است.

عدم ابتلا به آبله مرغان : طبق تحقیقات کارشناسان آمریکایی کودکانی که به آبله مبتلا شده اند کمتر در معرض تومور قرار می گیرند.

مصرف دخانیات : طبق تحقیقات نیترات احتمال ابتلا به تومور را افزایش می دهد.

قرار گرفتن در معرض عفونت ها و آلودگی های ویروسی نیز یکی دیگر از علل ابتلا به تومور می باشد.

 

 

راه های تشخیص تومور مغزی چیست 

در صورت مشاهده علائم تومور مغزی مراجعه به پزشک متخصص مغز و اعصاب ضروری می باشد. پزشک با توجه به علائم و حالات شما می تواند آزمایشات زیر را برای شما تجویز کند.

معاینه عصبی : در این معاینه پزشک بینایی، شنوایی و هماهنگی اعضا شما را مورد بررسی قرار می دهد.

تصویر برداری : تجویز تصویر برداری از مغز یکی از راه های تشخیص تومور مغزی می باشد. پزشک ممکن است سی تی اسکن یا ام آر آی را برای شما تجویز کند.

آزمایش خون : آزمایش خون هم یکی از راه های تشخیص تومور مغزی می باشد.

پونکیسون کمری : در این روش مایع مغزی نخاعی ستون فقرات را جهت بررسی نمونه برداری می کنند.

بیوپسی : بیوپسی یا بافت برداری یک نوع آزمایش جهت بررسی بیماری یا وسعت آن است. در این آزمایش یک قسمت از بافت بیمار توسط پزشک جراح جهت بررسی نمونه بداری می شود.

 

راه های درمان تومور مغزی 

درمان تومور مغزی به شرایط بیمار و نوع بیماری بستگی دارد ولی در کل از راه های زیر جهت درمان استفاده می شود.

جراحی : جراحی یکی از متداول ترین راه ها برای درمان تومور می باشد. این روش مزایا و معایبی دارد که دانستن آنها برای تصمیم گیری ضروری می باشد.

پرتو درمانی : در این درمان با اشعه سول های تومور را از بین می برند.

علاوه بر این روش ها رادیو تراپی، شیمی درمانی و درمان دارویی نیز از راه های درمان تومور می باشد. باید توجه داشت که هر کدام از این درمان ها علاوه بر منفعت، ممکن است عوارضی هم داشته باشند.

 

کلام آخر

مغز به عنوان رهبر سیستم های مختلف بدن یک عضو مهم و حساس می باشد. جمجمه به عنوان سپر محافظ مغز، از تهدیدات خارجی جلوگیری می کند. علاوه بر تهیدات خارجی مانند ضربه دیدن، تهدیدات داخلی و بیماری های مختلف، مغز انسان را تهدید می کنند. تومور مغزی به عنوان یکی از این تهدیدات، شیوع بالایی در بین بیماری های مغزی دارد. 

امتیاز کاربر: 4.58 ( 2 نتایج)

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا