در این مطلب با این موارد آشنا می شوید
گوش یکی از حساس ترین اعضای بدن است که در معرض بیماری های مختلفی مانند تومور گوش می باشد. نوروم آکوستیک که به عنوان شوانوم دهلیزی نیز شناخته می شود، یکی از انواع تومور های گوش می باشد. این تومور که در صورت تشخیص به موقع به راحتی قابل درمان می باشد دارای علائم و نشانه های زیادی است که در این مطلب به آنها خواهیم پرداخت.
نوروم آکوستیک (تومور عصب شنوایی) چیست
نوروم های آکوستیک تومور های غیر سرطانی و با رشد آهسته ای هستند که در امتداد شاخه های عصب هشتم جمجمه ای تشکیل می شوند. این عصب که از مغز به گوش داخلی منتهی می شود دارای اقسامی است که نقش مهمی در شنوایی دارند.
آیا نوروم آکوستیک (تومور عصب شنوایی) خطرناک است
در بیشتر موارد این بیماری یا رشد نمی کند و یا رشد آهسته ای دارد. نوروم آکوستیک بر خلاف سایر سلول های سرطانی به اندام مجاور خود حمله نکرده و آنها را از بین نمی برد. با این حال این تومور می تواند در حین رشد به عصب های اطراف فشار وارد کند و حرکات صورت، چشم و دهان را دچار مشکل کند. این تومور همچنین حتی در صورت رشد نکردن می تواند باعث کاهش شنوایی و اختلال در تعادل بیمار شود. در صورت عدم درمان به موقع ،این تومور می تواند باعث تجمع مایع در مغز، مخچه و ساقه مغز بیمار شده و زندگی او را به خطر بیاندازد.
انواع نوروم آکوستیک
نوروم آکوستیک یک طرفه: در این نوع، تومور در یک گوش رشد می کند که به دلیل جهش های ناگهانی و غیر ارثی می باشد. تومور های یک طرفه ممکن است در هر سنی ایجاد اما اکثرا بین سنین 30 تا 60 سال رخ می دهد.
نوروم آکوستیک ژنتیکی دو طرفه: این نوع بیماری فقط در افرادی ایجاد می شود که دارای اختلال ژنتیکی وروفیبروماتوز نوع 2 هستند. این اختلال به دلیل جهش در کروموزوم 22 که بر ژن مسئول تولید شوان تاثیر می گذارد ایجاد می شود. در این بیماری دو گوش بیمار درگیر می شوند.
علائم و نشانه های نوروم آکوستیک چیست
کاهش شنوایی در یک گوش: بیش از 90% بیماران دچار کم شنوایی در یک گوش می شوند. این افراد در مکان های شلوغ دچار مشکل شده و قادر به شنیدن صدا نمی باشند.از علائم بارز این افراد تمایل به استفاده از یک گوش برای شنیدن و مکالمه می باشد.
احساس جرم دار بودن و انسداد گوش: به دلیل کاهش شنوایی ناشی از تومور بیماران احساس انسداد و جرم دار بودن گوش می کنند.
وزوز گوش: شنیدن صداهای بلند و یا خش خش در گوش یکی از علائم شایع تومور گوش است.
مشکل حفظ تعادل و سرگیجه: به دلیل این که تومور گوش بر عصب های دهلیزی مسئول حفظ تعادل تاثیر می گذارند،سرگیجه و بی ثباتی از علائم آن می باشد.
علاوه بر علائم بالا، به دلیل فشار تومور به سایر اندام ها بیمار ممکن است علائمی همچون بی حسی صورت،انقباض صورت ، مشکل در بلع، سردرد و تغییر در اشک ریزی را نیز تجربه کند.
موثر ترین راه های درمان نوروم آکوستیک چیست
جراحی: یکی از درمان های موثر این بیماری جراحی می باشد . در این روش با بیرون آوردن تومور،میزان شنوایی فعلی بیمار حفظ شده و عوارضی مانند بی حسی صورت و مشکلات تعادل از بین می رود.
پرتو درمانی: در این روش با تابش مستقیم اشعه بر روی تومور،از گسترش و پیشرفت آن جلوگیری می شود. این درمان برای بیمارانی که تومور بزرگی دارند و جوانان توصیه نمی شود.
نظارت و کنترل کردن تومور: در مواردی که تومور بسیار کوچک و بدون علامت است پزشک با تصویر برداری مداوم سر تومور را تحت نظر و کنترل قرار می دهد.
کلام آخر
نوروم آکوستیک یکی از بیماری های گوش می باشد که معولا خوش خیم بوده و رشد کمی دارد. این تومور معمولا در یک گوش و به ندرت در دو گوش ایجاد می شود. کاهش شنوایی ،وزوز گوش و سرگیجه و بی ثباتی از مهمترین علائم این تومور می باشد. برای درمان این بیماری پزشک بر اساس سن،اندازه تومور ،سرعت رشد و شدت علائم یکی از درمان های جراحی،پرتو درمانی و نظارت مستمر را برای شما تجویز می کند.