بواسیر چیست و چگونه میتوان بواسیر را تشخیص داد؟ علل و راه های درمان بواسیر
بواسیر یکی از بیمای های گوارشی است که معمولا افراد مسن را درگیر خود می کند. در این مطلب ضمن بررسی این بیماری، علائم و راه های درمان آن نیز معرفی می شود.
در این مطلب با این موارد آشنا می شوید
بیماری های گوارشی طیف گسترده ای از بیماری ها را تشکیل می دهند. با توجه به اهمیت و کاربرد دستگاه گوارش، بیماری های این دستگاه بسیار مهم و نیاز مند بررسی و درمان سریع می باشند. بواسیر یکی از بیمای های گوارشی است که معمولا افراد مسن را درگیر خود می کند. در این مطلب ضمن بررسی این بیماری، علائم و راه های درمان آن نیز معرفی می شود.
بواسیر چیست
بواسیر (hemorrhoid) ورید های متورم و بزرگی هستند که در داخل و خارج مقعد و رکتوم ایجاد می شوند. این بیماری معمولا همراه با درد و خونریزی در مقعد خواهد بود. هر انسانی با بواسیر متولد می شود، اما زمانی درد و عوارض آن را تجربه می کند که ورید ها متورم و بزرگ شوند.
بواسیر به چه میزانی شایع است
بواسیر در میان سالمندان بسیار شایع می باشد. بررسی ها نشان می دهد که بیش از نیمی از افراد بالای 50 سال به این بیماری مبتلا می شوند.
چه افرادی در معرض خطر بواسیر هستند
سالمندان جامعه هدف این بیماری هستند، با این حال هر فردی ممکن است به بواسیر مبتلا شود. عواملی که شانس ایتلا به بواسیر را افزایش می دهند عبارت اند از:
اضافه وزن و چاقی
بارداری
کمبود فیبر در رژیم غذایی
یبوست مزمن یا اسهال
بلند کردن اجسام سنگین
نشستن زیاد در توالت
واردکردن فشار زیاد هنگام اجابت مزاج
انواع بواسیر چیست
بواسیر خارجی: در این بیماری، ورید های متورم زیر پوست اطراف مقعد ایجاد شده و بیمار را دچار درد شدید و خونریزی می کند.
بواسیر داخلی: ورید های متورم در قسمت داخل راست روده ایجاد می شوند. این بیماری معمولا همراه با خونریزی بدون درد خواهد بود.
پرولاپاس: بواسیر داخلی و خارجی می توانند پرولاپاس داشته باشند. پرولاپاس به معنی ورید های متورم و بزرگ کشیده شده به خارج مقعد هستند. این حالت می تواند همراه با درد و خونریزی باشد.
تفاوت شقاق مقعدی با بواسیر چیست
شقاق مقعدی و بواسیر علائم مشابهی مانند درد، خارش و خونریزی دارند. در بواسیر ورم ها متورم و بزرگ می شوند در حالی که در شقاق، پارگی پوست مقعد باعث ایجاد شقاق مقعد می شود.
علائم و نشانه های مهم بواسیر چیست
بواسیر داخلی معمولا علامتی ندارد. در مواردی به خصوص اگر دچار پرولاپاس شوند، بیمار احساس درد و خونریزی می کند.
بواسیر پرولاپاس معمولا همراه با درد و خونریزی خواهد بود. علاوه بر این ورید های متورم بیرون زده از مقعد مشخص و قابل دیدن خواهند بود.
بواسیر خارجی می توانند علائم زیر را به همراه داشته باشند.
خارش شدید
ایجاد توده های سخت اطراف مقعد
خونریزی رکتوم
درد در مقعد
بواسیر چه عوارضی دارد
بواسیر با اینکه ناراحت کننده و درد ناک است ولی معمولا عوارض جدی ندارد. در مواردی بواسیر می تواند عوارض زیر را داشته باشد.
لخته شدن خون در بواسیر خارجی
کم خونی
عفونت
موثرترین درمان های خانگی بواسیر چیست
غالبا بواسیر بدون نیاز به درمان و به خودی خود درمان می شود. با این حال برای کاهش عوارض این بیماری می توانید از روش های درمانی زیر استفاده کنید.
استفاده از داروهایی مانند پماد لیدوکائین
مصرف زیاد آب
استفاده از غذاهای فیبر دار
10 – 20 دقیقه استحمام با آب گرم به صورت روزانه
مصرف ملین ها برای نرم کردن مدفوع
استفاده از داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی
راه های درمان پزشکی بواسیر چیست
در صورتی که بیماری بعد از یک هفته بهبود نیافت و علائم شدید تر شدند، بیمار جهت درمان باید به پزشک مراجعه کند. پزشک برای درمان می تواند یکی از راه های درمانی زیر را پیگیری کند.
بستن باند لاستیکی: در این درمان، پزشک با بستن باند لاستیکی کوچک اطراف بواسیر، جریان خون بواسیر را قطع می کند.
انعقاد الکتریکی: در این درمان به وسیله جریان الکتریکی جریان خون بواسیر قطع می شود.
انعقاد مادون قرمز: در این درمان یک وسیله کوچک در راست روده قرار داده می شود که به وسیله تابش گرما بواسیر را درمان می کند.
اسکلروتراپی: در این درمان پزشک با تزریق یک ماده شیمیایی، ورید های متورم را درمان می کند.
جراحی: جراحی به دو صورت هموروئیدکتومی برای از بین بردن بواسیر خارجی یا پرولاپاس داخلی و کشیدن پرولاپاس به داخل مقعد با استفاده از ابزار ویژه انجام می شود.
کلام آخر
بواسیر یکی از بیماری های گوارشی شایع می باشد که معمولا در افراد بالای 50 سال ایجاد می شود.این بیماری که معمولا همراه با درد و خونریزی است انواع مختلفی دارد که علائم آن متفاوت می باشد. کسب اطلاعات لازم در باره این بیماری، کار تشخیص و درمان به موقع آن را آسان می کند.