سرطان خون چیست؛ علائم، راه های تشخیص و راه های درمان سرطان خون
سرطان خون به معنی سرطان بافت های خون ساز بدن مثل مغز استخوان و سیستم لنفاوی بدن می باشد. در این بیماری، گلوبول های سفید بدن از حالت تکثیر طبیعی خود خارج شده، و گلبول های زیاد و بی کاربرد تولید می کند که این حالت باعث سرطان خون می شود.
در این مطلب با این موارد آشنا می شوید
گلبول های سفید نقش مهمی در بدن دارند و از بدن در مقابل عفونت ها و بیماری ها محافظت می کنند. بدن انسان، به طور طبیعی دائما در حال تولید گلبول های جدید و نابود کردن گلوبول های قدیمی می باشد. در صورت اختلال در این چرخه، این گلبول ها نه تنها فایده ای برای بدن نخواهند داشت بلکه باعث آسیب و نابودی بافت های آن هم می شود. سرطان ها یکی از عواملی است که می توانند این چرخه را به هم زده و سیستم دفاعی بدن را مختل کنند. سرطان خون یا لوسمی، شایع ترین نوع در بین سرطان ها می باشد که سالانه میلیون ها نفر را در جهان درگیر خود می کند. در این مطلب به شما می گوییم سرطان خون چیست و همچنین، علائم ،علل و راه های درمان آن را بیان می کنیم.
سرطان خون چیست
سرطان خون یا لوسمی به معنی سرطان بافت های خون ساز بدن مثل مغز استخوان و سیستم لنفاوی بدن می باشد. در این بیماری، گلوبول های سفید بدن از حالت تکثیر طبیعی خود خارج شده، و گلبول های زیاد و بی کاربرد تولید می کند که این حالت باعث سرطان خون می شود.
علت بروز سرطان خون چیست
سرطان خون بر اثر اختلال ژنتیکی بدن به وجود می آید. DNA، کار مدیریت و هدایت سلول های خونی بدن را به عهده دارد. زمانی که این چرخه به هم بخورد و تولید گلوبول های سالم کاهش پیدا کند، گلوبول های غیر مفید به سرعت تکثیر شده و سرطان را ایجاد می کنند.
انواع سرطان خون یا لوسمی را بشناسید
این بیماری با توجه به سرعت پیشرفت و نوع سلول به لوسمی حاد و مزمن تقسیم بندی می شوند
لوسمی حاد : در این طبقه بندی سلول های غیر طبیعی بدن،سلول های خونی نبالغ هستند که عملکرد مفیدی نداشته و به سرعت در حال رشد هستند. در این نوع بیمار به درمان تهاجمی و سریع نیاز دارد.
لوسمی مزمن : در این نوع سلول های غیر طبیعی ممکن است سلول های کم و یا زیادی تولید کنند. سلول های خونی در اینجا بالغ تر بوده و کند تر تکثیر یا تجمیع پیدا می کنند. بیمار در این نوع می تواند تا مدت ها علامتی نداشته باشد.
همچنین بر اساس نوع گلوبول سفید تحت تاثیر لوسمی، به لوسمی لنفوسیتی و لوسمی میلژون تقسیم بندی می شود
لوسمی لنفوسیتی : این نوع بر روی سلول های لنفوئیدی که بافت لنفاوی را شکل می دهد تاثیر می گذارد.
لوسمی میلوژن : این نوع بر سلول های میلوئید که وظیفه تولید گلوبول های سفید و قرمز و پلاکت خون را دارند تاثیر می گذارد.
سرطان خون چه علائم و نشانه هایی دارد
- تب و لرز
- خستگی مداوم
- عفونت های مکرر
- کاهش وزن بی دلیل
- تورم غدد لنفاوی
- بزرگ شدن کبد یا طحال
- خونریزی و کبودی
- خونریزی مداوم بینی
- لکه های قرمز زیر پوست
- تعریق زیاد به ویژه در شب
- درد استخوان
عوامل افزایش خطر لوسمی را بشناسید
- داشتن سابقه ابتلا به سرطان
- اختلالات ژنتیکی مانند سندرم داون
- قرار گرفتن در معرض مواد شیمیای خاص مانند بنزن
- سیگار کشیدن
- سابقه خانوادگی سرطان خون
راه های درمان این بیماری
درمان سرطان خون با توجه به نوع و شدت بیماری، سن بیمار و سرعت رشد بیماری متفاوت می باشد. به طور کلی سرطان خون را می توان با راه های زیر درمان کرد.
شیمی درمانی : در این روش با استفاده از دارو، سلول های سرطانی از بین رفته یا متوقف می شوند. این روش برای سلول های سرطانی با رشد سریع استفاده می شود که عوارض جانبی نیز دارد.
درمان دارویی : افراد مبتلا به سرطان خون میلوئیدی مزمن و برخی مبتلا به سرطان خون حاد لنفوبلاستیک ممکن انددرمان های هدفمند یا داروهایی را که رشد سلول های سرطان خون را مسدود می کنند، دریافت کنند.
ایمونوتراپی : در این روش سیستم ایمنی بدن با دریافت دارو هایی خاص، تقویت می شود.
پرتو درمانی : در این روش با استفاده از پرتو، سلول های سرطانی از بین می روند.
پیوند سلول های بنیادی : در این روش، با استفاده از دوز های بالای داروها تمامی سلول های سرطانی و سلول های سالم خون و همچنین مغز استخوان از بین می رود. سپس سلول های بنیادی سالم از طریق ورید به فرد بیمار تزریق می شود تا جایگزین سلولهای تخریب شده توسط درمان شوند.
کلام آخر
سرطان خون یک بیماری بسیار شایع می باشد که افراد زیادی را درگیر کرده است. امروزه با پیشرفت علم شانس درمان انوع سرطان ها بسیار بالا رفته و امید به بهبودی در صورت تشخیص به موقع وجود دارد. کسب اطلاعات لازم در باره سرطان خون و علائم آن می تواند در تشخیص و درمان زود هنگام بیماری کمک زیادی کند.