در این مطلب با این موارد آشنا می شوید
سنگ کلیه ( urolithiasis ) بیماری کلیوی شایعی است که از کانی های موجود در ادرار تشکیل می شود. سنگ کلیه معمولا در کلیه ایجاد و از طریق مجاری ادراری دفع می شود. این عارضه ممکن است بدون ایجاد هیچگونه علامتی دفع شود. دانستن عوامل ایجاد سنگ کلیه، راه های پیشگیری و درمان سنگ کلیه می تواند باعث حفظ سلامتی کلیه ها شده و از آسیب بیشتر جلوگیری کند.
دلایل و عوامل ایجاد سنگ کلیه چیست
به وجود آمدن سنگ کلیه در افراد عومل و دلایل مختلفی دارد که ما در این مطلب به تعدادی از آن ها اشاره می کنیم.
-
مشکل در ادرار و ماندن ادرار در مثانه
-
پایین آمدن آب بدن
-
چاقی
-
استفاده بی رویه از مواد غذایی حاوی نمک، گلوکز و پروتئین
-
پرکاری غده پاراتیروئید
-
بیماری های التهاب معده
-
مصرف داروهایی مانند دیورتیک های تریامترن، داروهای ضد صرع و داروهای آنتی اسید حاوی کلسیم
علائم و نشانه های مهم ابتلا به سنگ کلیه
درد شدید و ناگهانی یکی از علائم ابتلا به سنگ کلیه می باشد. این درد که به کولیک کلیوی معروف است معمولا در پهلو، کشاله ران و بیضه ها احساس می شود. این درد معمولا همراه استفراغ و تعریق ظاهر می شود. در ادامه این مطلب سایر علائم ابتلا به سنگ کلیه رو مورد بررسی قرار می دهیم.
-
سوزش هنگام دفع ادرار
-
تغییر رنگ غیر عادی ادرار
-
احساس درد شدید لگن
-
تکرر ادرار
-
کم شدن حجم ادرار به صورت قابل توجه
-
بوی بد ادرار
-
حالت تهوع و استفراغ
-
تب و لرز
-
احساس درد در آلت تناسلی در مردان
انواع سنگ کلیه را بشناسید
سنگ های کلیه انواعی دارند که در ادامه مطلب با آن ها آشنا می شوید .
سنگ های اسید اوریکی : اسید اوریک یک محصول جانبی متابولیسم ترکیبی در بدن می باشد. نصف این متابولیسم از طریق غذا و نصف دیگر را خود بدن تولید می کند. اسید اوریک با ادرار از بدن خارج می شود. دفع اسید اوریک به میزان ادرار و حجم اسید اوریک در ph ادرار بستگی دارد. معمولا سنگ های اسید اوریکی در ph ادرار کمتر از 5/5 تولید می شوند.
سنگ های فسفات کلسیم : در صورت اسیدی نبودن ادرار سنگ های فسفات کلسیم ایجاد می شوند. کنترل مصرف نمک، کلسیم و پروتئین می تواند خطر ابتلا به این نوع سنگ کلیه را کاهش دهد.
سنگ های اگزالات کلسیم : سنگ های اگزالات در صورت وجود زیاد اگزالات در ادرار ایجاد می شوند. اگزالات یک ماده طبیعی می باشد که در اکثر مواد غذایی موجود می باشد.
سنگ های استروویتی : این سنگ ها که به سنگ های عفونی نیز شناخته می شوند، در صورتی که افراد دارای عفونت مزمن ادراری باشند ایجاد می شوند.
سنگ های سیستئینی : این نوع سنگ یک درصد بیماری های کلیه را تشکیل می دهد. این بیماری نادر ژنتیکی بر اثر اختلال ژنتیکی در بازجذب کلیوی اسید آمینه ی سیستئین رخ می دهد.
کلام آخر
سنگ کلیه یکی از شایع ترین بیماری های کلیوی می باشد که می تواند همراه با درد و انسداد مجاری ادراری همراه باشد. در این مقاله به علل ایجاد و علامت های ابتلا به سنگ کلیه اشاره و انواع سنگ کلیه بررسی شد.