در این مطلب با این موارد آشنا می شوید
پوست انسان یکی از عوامل زیبایی او می باشد که نیاز به مراقبت و محافظت مداوم دارد. بسیاری از انسان ها برای مراقبت از پوست خود در برابر عوامل محیطی مانند آفتاب و گرد خاک از انواع لوسیون و کرم ها استفاده می کنند. در صورتی که این مراقبت ها به صورت منظم و جدی دنبال نشود، پوست در معرض بیماری ها و التهابات متفاوتی قرار می گیرد. کک و مک یکی از آسیب های پوستی می باشد که افراد زیادی با آن مواجه می شوند. در این مطلب ضمن معرفی کک و مک، علل و راه های درمان کک و مک را نیز بررسی می کنیم.
کک و مک چیست و چگونه درمان می شود
کک و مک لکه های ریز و قهوه ای رنگی هستند که بر اثر ژنتیک و یا در معرض آفتاب بودن بر روی پوست ایجاد می شوند. این لکه ها عموما به دلیل تولید بیش از اندازه رنگدانه پوست ایجاد شده که بدون درد و بی خطر هستند.
انواع کک و مک چیست و چگونه درمان می شود
کک و مک به دو نوع افلید و لنتیژین خورشیدی تقسیم می شود که هر دو، لکه های بدون برامدگی روی پوست هستند. البته این دو نوع تفاوت های باهم دارند که در ادامه مطلب به آنها اشاره می کنیم.
کک و مک افلید
این نوع کک و مک معمولا ژنتیکی بوده و در سنین 2 الی 3 سال و به دلیل زیر آفتاب قرار گرفتن ایجاد می شود. همچنین لکه های کک و مک افلید، قرمز، قهوه ای روشن و یا قهوه ای تیره بوده و روی بازوها، صورت، گردن و سینه تشکیل می شوند. اندازه لکه ها بین 1 تا 2 میل و یا بیشتر و با افزایش سن از بین می روند. این لکه ها همچنین معمولا در زمستان از بین رفته و مرز نامنظم مشخصی نیز ندارند.
کک و مک لنتیژین خورشیدی
لکه های پیری، خورشیدی و کبدی نیز سایر اسامی این نوع بیماری می باشد. این لکه ها معمولا در افراد بالای 50 سال شیوع بیشتری داشته و در هر نقطه از بدن که در معرض خورشید قرار بگیرد ایجاد می شوند. این لکه ها بر خلاف نوع دیگر، محو وناپدید نمی شوند و مرز های مشخصی دارند. رنگ این لکه ها از زرد روشن تا قهوه ای تیره متغیر می باشد.
علل ابتلا به کک و مک
کک و مک به دو دلیل عوامل طبیعی و ژنتیک ایجاد می شود. عوامل طبیعی لکه های پوستی بر اثر حضور طولانی زیر آفتاب بدون استفاده از لوازم محافظتی ایجاد می شود. در معرض آفتاب بودن باعث تولید رنگدانه های زیاد توسط پوست می شود، تولید بیش از اندازه رنگدانه پوست که برای محافطت از پوست در مقابل آفتاب است، باعث ایجاد کک و مک در فرد خواهد شد.
در مورد دلیل ژنتیکی ابتلا به کک و مک با توجه به عوامل ژنتیکی و وراثتی خواهد بود. افرادی که پوست روشن، چشم رنگی و موی بلوند دارند، بیشتر در معرض ابتلا به این بیماری هستند.
علاوه بر این موارد عدم رعایت بهداشت پوست، مانند بد برنزه کردن پوست، استفاده از صابون های غیر استاندارد و مصرف لوازم بهداشتی تایید نشده نیز از علل ابتلا به کک و مک می باشند.
راه های جلوگیری از ابتلا به کک و مک
- استفاده از کرم ضد آفتاب استاندارد هر دو ساعت یک بار و 20 دقیقه قبل از خروج از خانه
- پوشیدن لباس آستین دار، کلاه و عینک آفتابی
- اجتناب از سولاریوم
- عدم خروج از خانه در ساعات گرم روز (10-4)
- در ساعات بیرون خانه در سایه بودن
راه های درمان کک و مک
برای درمان کک و مک پزشک می تواند یکی از راه های زیر را تجویز کند.
لیزر درمانی: در این درمان پزشک با تابش اشعه لیزر، لکه های روی پوست را از بین می برد.
سرما درمانی: این درمان با استفاده از نیتروژن مایع و در دمای بسیار پایین برای از بین بردن لکه ها استفاده می شود.
درمان شیمیایی: در این درمان راه هایی مانند: استفاده از رتینوئید ها، لایه بردار های شیمیایی و سفیدکردن پوست برای درمان کک و مک پیگیری می شود.
کلام آخر
کک و مک لکه های پوستی هستند که به دلیل ژنتیکی و طبیعی در پوست ایجاد می شوند. این لکه ها که بدون درد و غیر برجسته هستند، رنگی زرد تا قهوه ای تیره می توانند داشته باشند. استفاده از لوازم محافظتی مانند کرم ضد آفتاب، کلاه و عینک در جلوگیری از ابتلا به این بیماری موثر می باشد.