سلامت روانروان و اعصاب

بیماری روانی اسکیزوفرنی چیست | علائم و درمان بیماری روانی اسکیزوفرنی

بیماری اسکیزوفرنی (schizophrenia) یک بیماری نادر ولی در عین حال مزمن و شدید می باشد که از هر 300 نفر در جهان 1 نفر را درگیر می کند. در این مطلب قصد داریم ضمن آشنایی با این بیماری، علائم ، علل و راه های درمان آن را نیز بررسی کنیم.

 

 بیماری های روانی بیماری های شایعی هستند که سلامت روان جامعه را تهدید می کنند. امروزه بسیاری از مردم به دلایل مختلف از مشکلات روحی و روانی رنج می برند. این مشکلات با توجه به نوع و شدت آنها می توانند موقتی و یا دائم باشند. بیماری اسکیزوفرنی (schizophrenia) یک بیماری نادر ولی در عین حال مزمن و شدید می باشد که از هر 300 نفر در جهان 1 نفر را درگیر می کند. در این مطلب قصد داریم ضمن آشنایی با این بیماری، علائم ، علل و راه های درمان آن را نیز بررسی کنیم.

 

 

بیماری روانی اسکیزوفرنی چیست

بیماری اسکیزوفرنی یک اختلال روانی مزمن و شدید است که بر نحوه تفکر، عمل، ارتباط با دیگران، ابراز احساسات و درک واقعیت تاثیر می گذارد. با این که اسکیزوفرنی بیماری نادری است، اما بسیار مزمن و ناتوان کننده می باشد. این بیماران به دلیل ناتوانی در برقراری ارتباط اجتماعی، در جامعه ، محیط کار و مدرسه با مشکلات زیادی روبرو هستند.

 

علائم بیماری روانی اسکیزوفرنی چیست

بیماری روانی اسکیزوفرنی شامل مجموعه ای از مشکلات در تفکر، رفتار و احساسات هستند که دارای علائم مختلفی می باشند. عمده ترین علائم بیماری اسکیزوفرنی عبارت اند از:

توهم : بیمار به مسائل و اتفاقات غیر واقعی می پردازد.همچنین بیمار ترس های ناشناخته ای دارد که منشا آنها مشخص نیست

افت تحصیلی : به دلیل مشکلات شناختی، این بیماران تمایلی به تحصیل و حضور در مدرسه ندارند

هذیان گویی : بیمار ممکن است کلمات بی معنا و بدون ارتباط را به زبان بیاورد

علاوه بر این موارد، بیماران علائمی مانند : انزوا، بهداشت پایین، میل جنسی کم، کمبود انگیزه، بی تحرکی و رفتار های ناگهانی خواهند داشت.

 

علل ابتلا به بیماری روانی اسکیزوفرنی چیست

علل دقیق ابتلا به این بیماری هنوز مشخص نیست، اما زمینه های ایجاد این بیماری طبق نظر پزشکان عبارت اند از:

ژنتیک : احتمال انتقال این بیماری از والدینی که درگیر اسکیزوفرنی هستند، به نوزاد وجود دارد.

مشکلات ذهنی : مبتلایان به اسکیزوفرنی معمولا قادر به کنترل سلول های عصبی نیستند. این سلول ها بر رفتار و تفکر انسان تاثیر می گذارند.

محیط : تحقیقات نشان می دهد که قرار گرفتن در محیط های آلوده و استرس زا می تواند شانس ابتلا به بیماری را افزایش دهد.

ناهنجاری مغز : ساختار مغز افراد مبتلا به اسکیزوفرنی غیر طبیعی می باشد.

 

راه های تشخیص اسکیزوفرنی چیست

هیچ آزمایشی برای تشخیص بیماری اسکیزوفرنی وجود ندارد. جهت تشخیص این بیماری، روانپزشک با بررسی علائم و حالات رفتاری بیمار، این بیماری را تشخیص می دهد. در صورتی که فرد حداقل 2 علامت از علائم این بیماری را به مدت 6 ماه داشته باشد، می تواند به اسکیزوفرنی مبتلا شده باشد.

 

آیا مبتلایان به اسکیزوفرنی خطرناک هستند

بر خلاف تصور عموم و تبلیغات موجود در فیلم ها بر علیه این بیماران، بیماران مبتلا به اسکیزوفرنی معمولا رفتار های خشنوت آمیزی از خود نشان نداده و بیشتر منزوی و گوشه نشین هستند. درصد بسیار پایینی از این بیماران که احتمال آن در مقایسه با افراد عادی برابر است، ممکن است دست به کار های خشونت آمیز بزنند.

 

راه های درمان بیماری روانی اسکیزوفرنی

این بیماری درمان قطعی نداشته و درمان ها صرفا برای کاهش و کنترل عوارض می باشند. درمان های متداول در این بیماری به دو قسم دارویی و حمایتی تقسیم می شوند، که در ادامه به آنها می پردازیم.

درمان دارویی بیماری اسکیزوفرنی

پزشک جهت کنترل عوارض این بیماری می تواند داروهای زیر را تجویز کند.

  • کلرپرومازین
  • فلوفنازین
  • هالوپریدول
  • اکسیلاپین
  • پرفنازین
  • تیوتیکسن

درمان های حمایتی بیماری روانی اسکیزوفرنی

پزشک در کنار تجویز دارو برای کنترل این بیماری، راه های درمانی زیر را نیز ممکن است تجویز کند.

درمان روانی اجتماعی : در این درمان با تمرکز به مشکلات رفتاری، روان‌شناختی، اجتماعی و شغلی، پزشک در صدد بهبود آنها و آموزش مدیریت علائم به بیمار است.

توانبخشی : ارائه آموزش های لازم جهت داشتن زندگی مستقل و متمرکز.

اصلاح شناختی : ارائه تکنیک های لازم برای بهبود مشکلات پردازش اطلاعات مانند: توجه، حافظه و برنامه ریزی .

روان درمانی فردی : در این درمان، بیمار با مشکل خود آشنا و راه های مقابله و حل مشکلات را آموزش می بیند.

خانواده درمانی : در این درمان به خانواده های دارای بیمار اسکیزوفرنی آموزش داده می شود که چگونه با بیمار رفتار و به او کمک کنند.

بستری در بیمارستان : در صورتی که بیمار به خود آسیب بزند و یا فضای خانه جهت نگهداری نامناسب باشد، بیمار باید در بیمارستان بستری شود.

الکتروشوک درمانی : این درمان به وسیله دستگاه و با ارسال شوک های الکتریکی به مغز بیمار انجام می شود.

 

کلام آخر

بیماری روانی با شدت و حالات مختلف در بین جامعه بسیار شایع می باشند. این بیماری ها می توانند با علائم خفیف و بدون عوارض و یا شدید و خطرناک در بیمار ظاهر شوند. اسکیزوفرنی یکی از بیماری های نادر در جامعه می باشد که از هر 300 نفر 1 نفر را به خود درگیر می کند. آشنایی با این بیماری و علائم آن می تواند باعث از بین رفتن اطلاعات و باورهای نادرست نسبت به بیماران شود. همچنین آشنایی با این بیماری در تشخیص و کمک به بهبود بیمار نیز بسیار مفید می باشد.

 

امتیاز کاربر: اولین نفر باشید !

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا