روان و اعصابسلامت روان
بیماری روانی چیست ؟
بیماری روانی (Mental disorder) به یک سری از بیماری هایی گفته می شوند که با تاثیر بر تفکر و رفتار، باعث ایجاد ناراحتی برای فرد مبتلا می شود.
در این مطلب شما با مفهوم بیماری روانی آشنا می شوید .
تعریف ساده بیماری روانی
بیماری روانی (Mental disorder) به یک سری از بیماری هایی گفته می شوند که با تاثیر بر تفکر و رفتار، باعث ایجاد ناراحتی برای فرد مبتلا می شود. فرد مبتلا به این بیماری باعث عدم توان در انجام همه یا بعضی از کارهای روزانه خود می شود. در این مقاله مهمترین بیماری های روانی را بررسی کرده و تعریف مختصری از آنها می دهیم. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد بیماری های روانی می توانید مقاله های مرتبط در این زمینه را مطالعه کنید.
انواع بیماری های روانی را بشناسید ؟
بیماری های روانی به شاخه های متعددی تقسیم می شود که در ادامه مهمترینِ آنها را بررسی می کنیم.
اختلال تکوین عصبی : اختلال تکوین عصبی اختلالات مربوط به رشد و توسعه مغز یا دستگاه عصبی مرکزی هستند. این بیماری بر روی توانایی های مغز مثل یادگیری، خویشتن داری و حافظه تاثیر می گذارد.
کم توانایی ذهنی (Intellectual disability) : نوعی اختلال است که با عملکرد هوشی زیر حد طبیعی و اختلال در مهارت های انطباقی مشخص می گردد. این اختلال از سن زیر 18 سال شروع می شود و انجام فعالیت های مورد انتظار از شخص عادی در همان سن را برای مبتلا دشوار می کند.
اوتیسم (Autism) : اوتیسم یا درخودماندگی، گونه ای اختلال رشدی از نظر روابط اجتماعی می باشد که با رفتار های ارتباطی و کلامی غیر طبیعی مشخص می شود. این اختلال در پسران شایع تر از دختران می باشد.
بیش فعالی (Attention-deficit hyperactivity disorder) : بیش فعالی یا به اختصار (ADHD) یک نوع اختلال رفتاری می باشد. به واسطه این بیماری فرد توانایی تمرکز و دقت بر یک موضوع خاص را نداشته، یادیگیری او بسیار کند و فعالیت بدنی بسیار زیادی دارد. این بیماری شایع ترین بیماری بین کودکان تا قبل از بلوغ می باشد و بین 3 الی 5 درصد کودکان قبل از هفت سالگی به آن مبتلا می شوند.
دوقطبی (Bipolar disorder) : اختلال دو قطبی نوعی اختلال روانی است که با دوره های افسردگی، شیدایی و خلق غیر طبیعی مشخص می شود. بیمار اگر انرژی بالا به همراه روان پریشی داشته باشد مبتلا به مانیا (شیدایی) می باشد. همچنین اگر بیمار انرژی پایین به همراه روان پریشی داشته باشد مبتلا به هیپومانیا (نیمه شیدایی) شده است .
اختلال اضطراب فراگیر (Generalized Anxiety Disorder GAD) : اختلال اضطراب فراگیر نوعی اختلال اضطرابی است؛ که به صورت نگرانی بیش از حد و نامعقول نسبت به اتفاقات و حوادث مختلف تعریف می شود.
آگورافوبیا (Agoraphobia) : این اختلال که زیر مجموعه اختلال اضطراب است باعث ایجاد اضطراب و ترس بیمار هنگام حضور در مکان های شلوغ و باز می شود.
اختلال اضطراب اجتماعی (social anxiety disorder) : نوعی اضطراب است که با ترس و اضطراب شدید در موقعیتهای اجتماعی شناخته میشود. ضمنا حداقل بخشی از فعالیتهای روزمره شخص را مختل میکند. این اختلال باعث ایجاد ترس از قضاوت شدن و ترس های غیر منطقی می شود.
اختلال هراس : این اختلال باعث ترس و وحشت ناگهانی می شود. پانیک معمولا با علائم عرق کردن، تپش قلب، تکان خوردن و تنگی نفس همراه است.
اختلال اضطراب جدایی (Separation anxiety disorder) : این اختلال که یکی از زیر شاخه های اختلالات اضطرابی می باشد، باعث یجاد اضطراب و ترس بیمار در صورت جدایی از فرد یا مکانی می شود. در این بیماری بیمار به دلیل جدایی از خانواده، دوستان یا از خانه باعث اضطراب شدید می شود.