سلامت جسمگوش، حلق و بینی
بیماری اتواسکلروز (Otosclerosis)، علائم و دلایل و بهترین روش درمان
اتواسکلروز (Otosclerosis) در اصطلاح به معنای سخت شدن غیر طبیعی بافت بدن می باشد. بیماری اتواسکلروز بیماریی است که در آن استخوان گوش میانی به صورت غیر طبیعی رشد می کند.
در این مطلب با این موارد آشنا می شوید
شنوایی طبیعی، به مجموعهای از رخدادها وابسته است. در مرحله اول امواج صوتی موجود در هوا به سیگنال های الکتروشیمیایی تبدیل شده و سپس توسط عصب های شنوایی به مغز می رسند. در این فرایند اعضای زیادی مانند: گوش خارجی، پرده گوش، استخوان های گوش میانی، حلزون گوش و .. دخالت دارند. اختلال در مسیر یا اختلال در هر یک از این اعضا باعث عدم انجام فرایند شنوایی می شود. اتواسکلروز یکی از این اختلال ها و بیماری های گوش می باشد که بر اثر آن شنوایی بیمار تحت تاثیر قرار می گیرد. در این مطلب ضمن بررسی ماهیت این بیماری علائم، علل، عوارض و راه های درمان آن را بررسی می کنیم.
بیماری اتواسکلروز یا اتواسکلروزیس چیست
اتواسکلروز (Otosclerosis) در اصطلاح به معنای سخت شدن غیر طبیعی بافت بدن می باشد. بیماری اتواسکلروز بیماریی است که در آن استخوان گوش میانی به صورت غیر طبیعی رشد می کند. رشد استخوان در گوش میانی و جایگزینی با استخوان قدیمی مساله ای طبیعی می باشد که تا آخر عمر انجام می شود. این فرایند در بیماری اتواسکلروز از حالت طبیعی خارج شده و به دلیل رشد غیر طبیعی، انتقال صدا از گوش میانی به گوش داخلی را مختل می کند. این بیماری در بانوان سفید پوست و میانسال شیوع بیشتری دارد.
علائم و نشانه های بیماری اتواسکلروز یا اتواسکلروزیس
کم شنوایی مهمترین علامت این بیماری می باشد. در این بیماری، بیماران احساس می کنند صداهای آرام را نمی شنوند. این بیماری ابتدا در یک گوش احساس شده سپس به گوش دیگر منتقل می شود. در کنار این علامت، بیمار ممکن است علائم زیر را نیز تجربه کند.
- سرگیجه
- عدم حفط تعادل
- وزوز گوش
دلیل به وجود آمدن بیماری اتواسکلروز
دلیل روشنی برای این بیماری کشف نشده است. بعضی از عوامل هستند، که می توانند زمینه ابتلا شخص به اتواسکلروز و احتمال آن را افزایش دهند. در ادامه زمینه های افزایش احتمال ابتلا به این بیماری را معرفی می کنیم.
سن : این بیماری می تواند افراد را از سنین 10 الی 45 سال مبتلا کند. معمولا اوج این بیماری در 30 سالگی می باشد.
وراثت : این بیماری یک بیماری ارثی است. در صورتی که در خانواده فردی به این بیماری مبتلا باشد احتمالا شما هم آن بیماری را بگیرید. البته این به معنای این نیست که حتما افرادی که در خانواده سابقه ابتلا به این بیماری را دارند حتما آن را دریافت می کنند.
جنسیت : این بیماری بین زن و مرد مشترک است اما احتمال ابتلا بانوان بیش از مردان می باشد.
نژاد و قومیت : معمولا مردمان آسیای میانی و قفقاز بیشتر از آمریکایی ها به این بیماری مبتلا می شوند.
مشکلات پزشکی : برخی از مشکلات پزشکی مانند سرخک شانس ابتلا به این بیماری را افزایش می دهند.
راه های تشخیص بیماری اتواسکلروز
در صورتی که متوجه مشکل کم شنوایی شدید، جهت درمان باید به یک متخصص گوش، حلق و بینی مراجعه کنید. پزشک ابتدا با معاینه گوش، میزان آسیب را بررسی کرده و برای تشخیص بهتر میزان شنوایی، تست شنوایی از شما می گیرد. پزشک همچنین ممکن است جهت تشخیص بهتر تصویر برداری سی تی اسکن از گوش را برای شما تجویز کند.
راه های درمان بیماری اتواسکلروز را بشناسید
درمان این بیماری با توجه به شدت و میزان آن متفاوت می باشد.
در صورتی که بیماری شما خفیف باشد، پزشک شما را زیر نظر گرفته و مدام شنوایی شما را آزمایش می کند. در این مرحله ممکن است پزشک به شما استفاده از سمعک را توصیه کند.
استفاده از سمعک : سمعک ها نمی توانند این بیمای را درمان کنند اما در بهبود شنوایی موثر می باشند. در صورت نیاز پزشک این وسیله را تجویز می کند.
جراحی : در صورتی که بیماری جدی باشد یا وخیم تر شود پزشک جراحی استاپدکتومی را تجویز می کند. با این جراحی دستگاهی در گوش کاشت می شود که به کمک آن استخوان رکابی حرکت کند. این جراحی نیز مانند سایر جراحی ها ممکن است دارای عوارضی مانند بدتر شدن شنوایی باشد.
مکمل های غذایی : در این درمان ( ثابت نشده ) پزشک مکملی مانند سدیم فلوراید را تجویز می کند.
کلام آخر
گوش به دلیل حساسیت بالا بیماری های متعددی دارد که شناخت آنها می تواند در تشخیص و درمان به موقع کمک کند. اتواسکلروز یکی از بیماری های گوش می باشد که در آن استخوان گوش میانی رشدی غیر طبیعی دارد. به دلیل این رشد مسیر انتقال صوت از گوش میانی به گوش داخلی مسدود شده و بیمار دچار کم شنوایی می شود.