مغز و اعصابسلامت جسم
تومور هیپوفیز | علائم و نشانه های ابتلا به تومورهای هیپوفیز
تومور هیپوفیز به دلیل رشد غیر عادی غده هیپوفیز ایجاد می شود. این تومورها معمولا از نوع آدنوم و غیر سرطانی می باشند. آدنوم معمولا در بافت بدن مانده و منتشر نمی شود.
در این مطلب با این موارد آشنا می شوید
غده هیپوفیز یک غده کوچک است که در پایه مغز و پشت بینی قرار دارد. این غده لوبیایی شکل بوده و وظیفه آن کنترل سایر غده ها می باشد. این غده، رشد ضربان قلب، بچه دار شدن، رشد بدن، کلیه، رحم، پستان و سایر غدد را کنترل می کند. این غده که وزنی حدود یک گرم دارد نقش مهمی در بدن داشته و اختلال آن باعث اختلال در بدن می شود. تومور هیپوفیز یکی از بیماری های غده هیپوفیز است که خود چند نمونه دارد. در این مطلب با بررسی تومور هیپوفیز انواع و علائم آن را معرفی می کنیم.
تومور هیپوفیز چیست ؟
تومور هیپوفیز به دلیل رشد غیر عادی غده هیپوفیز ایجاد می شود. این تومورها معمولا از نوع آدنوم و غیر سرطانی می باشند. آدنوم معمولا در بافت بدن مانده و منتشر نمی شود. آدنومای بزرگ شده به سلول های هیپوفیز آسیب رسانده و موجب کم کاری هیپوفیز می شود. این کم کاری باعث فشارخون پایین، تغیر میل، خستگی و عملکرد جنسی می شود.
انواع تومور های هیپوفیز را بهتر بشناسید
آدنوم : آدنوم یا ورم هیپوفیز شایع ترین نوع تومور هیپوفیز می باشد. آدنوم می تواند تهاجمی و یا غیر تهاجمی باشد.
آدنوم غیر عملکردی : این نوع، هورمون اضافه تولید نمی کند و در صورت عدم تغییر اندازه و فشار ساختار های مجاور، بیمار متوجه آن نمی شود. در صورت بزرگ شدن این تومور معمولا بیمار دچار اختلال بینایی و سردرد می شود.
پرولاکتینوما : این تومور که یک تومور خوش خیم است میزان زیادی پرولاکتین ترشح می کند. در بیماران خانم این تومور با اختلال و حتی قطع قاعدگی، ترشح شیر از پستان حتی در غیر بارداری ظاهر می شود. در بیماران مرد این تومور همراه با کاهش میل جنسی، ریزش مو، کاهش اسپرم، سردرد و مشکلات بینایی ظاهر می شود.
تومورهای آدرنوکورتیکوتروپین : این تومور آدرنوکورتیکوتروپین تولید می کند که غده آدرنال را تحریک کرده و استروئید متابولیسم را متأثر می کند. این تومور همچنین باعث ایجاد بیماری های کوشینگ می شود که در اثر آن چربی در گردن،سینه، پشت و شکم ایجاد می شود.
علائم و نشانه های ابتلا به تومورهای هیپوفیز
به همراه داشتن 3 مورد یا بیشتر، از علامت های زیر می تواند علامت ابتلا به تومور هیپوفیز باشد.
- اختلال بینایی( تاری، دوبینی و افتادگی پلک )
- احساس درد در پیشانی
- تهوع و استفراغ
- مختل شدن حس بویایی
- مختل شدن عملکرد جنسی
- افسردگی
- خستگی مفرط
- ناباروری
- مشکلات رشد
- پوکی استخوان
- افزایش بی دلیل وزن
- کاهش بی دلیل وزن
- کبودی
- درد مفاصل
- سندرم تونل کارپ
- اختلال در قاعدگی
- یائسگی زودرس
- ضعف عضلانی
- ترشح شیر از پستان ( به بارداری مربوط نیست )
کلام آخر
هیپوفیز مهمترین غده در بدن انسان می باشد. این غده با نظارت و کنترل اکثر قسمت های بدن و سایر غدد نقش مهمی در بدن ایفا می کند. اختلال این غده تمام بدن را تحت تاثیر قرار داده و عملکرد آن را مختل می کند. تومور هیپوفیز به صورت معمول یکی از تومور های خوش خیم به حساب می آید که سرایت پذیر نیست. این تومور که خود دارای انواع مختلفی است، با تاثیر بر غده هیپوفیز مشکلات زیادی برای انسان ایجاد می کند. کسب اطلاعات لازم در باره این تومور، علائم و راه های درمان می تواند شما را به موقع از ایجاد آن آگاه سازد و کار درمان آن را راحت تر کند.